preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Geografija

NOVO! 

Prezentacije i zadatci za rad - Škola na daljinu

Preuzmi dokumente dolje na dnu!


2020./2021.

Vježba uz prezentacije Naklade Ljevak (autor Kazimir Mikić)...dolje (na dnu) u dokumentima preuzmite radnu prezentaciju za ponavljanje gradiva Ujedinjeno Kraljevstvo i Republika Francuska (dokument pptx).

Izradi svoju kartu i prikaži ju na nastavnom satu geografije! yesŠkolska stranica učenika i učitelja.....učimo i činimo nešto novo... 

http://sksinisakljajic.wix.com/skolska-stranica-gp

 

Nastavna godina 2019./2020.


Za početak svakog druženja, ali i za ponavljanje evo poveznice na kojoj možete iskušati što ćete naučiti, a i ponoviti već naučeno. Kviz  ZNAM - NEZNAM (više o projektu i sudionicima pročitajte u dijelu "O projektu".

https://www.znam-neznam.info/odaberi-razred.html

 
Radionica "Što je plastika?"

Učenici dodatne nastave u prvom polugodištu nastavne 2018./2019. educirati će učenike 6ih razreda o ulozi i značaju plastike u našoj svakodnevici s posebnom pažnjom u temi recikliranja. Učenici su terenskim istraživanjem došli do informacija koje su uobličili u informativni letak. Uz letak su osmislili i prezentaciju u obliku "info-predstave"(skeča)koju provode u sklopu satova razredne zajednice.

Letak možete preuzeti u dokumentima na dnu ove stranice.

Na poveznici se nalazi kviz kojim možete provjeriti svoja znanja osonovama plastike kao otada :) https://learningapps.org/6029619

 Znate li koliko je velik Sunčev sustav? 

Ako ne znate  mi ćemo vam ga opisati. Izmjerili smo dužinu školskog igrališta i ona je iznosila 25 m. Korištenjem  matematičkih računskih radnji  izračunali smo koliko je svaki planet udaljen od Sunca.

Uzeli smo planete modela i prizemljili ih na školsko igralište. Kako smo ih prizemljili ,pitate se?

Pomoću ravnala od jednog metra izmjerili smo udaljenost od Sunca do svakog planeta i zabilježili smo ta mjesta. Onda smo na zabilježena mjesta postavili planete i tako dobili prizemljenje Sunčeva sustava.

studeni 2017. dodatna nastava geografije (Ivkica Tečić 5.a ,Laura Stjepić 5.a ,Lucija Arnuš 5.a ,Luka Đurešić 5.a, Sandra Vrdoljak 5.d )

Pogledajte slike u galeriji. 

UČENJE IGROM

Ponavljajte uz igru "Čovječe ne ljuti se!"...polje za igru preuzmite u dokumentima (dolje)!

Dakle...igra  do 4 igrača

....izradite listiće za  pitanja iz nastavne jedinice koju želite ponavljati

...svaki igrač neka izradi po 4 pitanja s tri ponuđena odgovora od kojih je samo jedan točan (može biti i zaokružen)

.... listiće postavite na predviđeno polje

i zaigrajte igru prema pravilima igre "Čovječe ne ljuti se!".

 


GIS (Geografski informacijski sustav)...primjeri..

GEODETSKI FAKULTET  Web GIS VELE PALAGRUŽE  http://astrogeo.geoinfo.geof.hr/webGIS_VP/ 

INSTITUT ZA OCEANOGRAFIJU I RIBARSTVO http://jadran.izor.hr/geo/rp.html

ARKOD http://preglednik.arkod.hr/ARKOD-Web/

 

Ideja

RAZREDNI PROJEKT/ dodatna nastava  2016./2017. IZRADA GIS  ILEGALNA ODLAGALIŠTA OTPADA NA PODRUČJU GRADA DUGO SELO...učenici će nakon provedenog terenskog rada (fotografiranjem, lociranjem pomoću naziva ulica te Google Eartha) izraditi kartu s lokacijama ilegalnih odlagališta koje će proslijediti mjesnim odborima na čijem se terenu odlagališta nalaze. 


 

ZA ONE KOJI STVARNO ŽELE DETALJNO O TOPOGRAFIJI I ORIJENTACIJI ... na poveznici

http://free-vu.t-com.hr/Kresimir-Plese/5. razred...Tropske i suhe klime...učenje i proizvodnja uz pomoć računala (PowerPoint).

Preuzmite prezentaciju "Fotosinteza" te slijedite korake. Svoj proizvod prezantirajte na satu.5. razred  KLIMA I VEGETACIJA Priča o baobabu ...zaključak tek slijedi!

http://www.auracacia.com/baobab/index.php7. razred.... Konstrukcija grafikona i geografskih zaključaka (malo matematike)

Koristeći znanja i vještine iz matematike nacrtajte grafikone (množina!) koji prikazuju razvoj albanskog gospodarstva te opišite i dokažite procese: INDUSTRIJALIZACIJE, TERCIJARIZACIJE, DERURALIZACIJE…

Primarni sektor     54.4 % (1998)   (2007.procjena) 21,7%   (2015. procjena)  22,3%

Industrija               24.5 % (1998)                          20,3 %                           15%

Usluge                   21,1 % (1998)                         58%                               62,6%              

 Izvor: CIA World Factbook (2016.)7. razred ..."Proizvodnja pitanja" - učenici sedmih razreda su kreirali pitanja uz nastavnu jedinicu Albanija,Grčka i Malta. Pitanja su prepisana u orginalnom obliku te je zadatak ostalih učenika provjeriti snagu (preciznost, jasnoću, uporabljivost) pitanja na satu geografije na način da ponude odgovore. Neka pitanja zadiru i u gramatiku hrvatskog jezika ... pitanja preuzmite u dokumentima dolje.ŽELITE IZRADITI EKSPERIMENT POMOĆU RAČUNALA?

Posjetite mrežne stranice http://www.physics-chemistry-interactive-flash-animation.com/  i eksperimentirajte bez straha da će doći do požara ili eksplozije!!5- razred

Izradili smo školski memory na teme iz geografije, povijesti i prirode.....slike s dodatne u foto-albumu 5. razred Raspored kopna i mora (IGRAJTE SE!)

Pritiskom na poveznicu (link) zaigrajte igrice i naučite raspored kopna i mora na Zemlji, a pritom naučite i geografiju i engleski jezik!

1. RAZINA (LAGANO)

http://www.sheppardsoftware.com/World_GL.html

2.RAZINA (MALO TEŽE!)

http://www.sheppardsoftware.com/world_G0_Click.html

3. RAZINA ( SLOŽI KARTU!)

http://www.sheppardsoftware.com/world_G0_Click.html

4. RAZINA (UTIPKAJ NAZIV...In english please!)

http://www.sheppardsoftware.com/World_G4_name_input.htmlGEOGRAFSKA RADIONICA POVODOM DANA ŠKOLE.....Grafiti i natpisi u Dugom Selu.....

Učenici 6.i 8.razreda sudjelovali su u terenskom istraživanju u sklopu radionice "Grafiti i natpisi u Dugom Selu".

Ostvareni zadatci:

- metodom slikanja (mobitel, foto-aparat) prikupljene slike na dogovorenim lokacijama po timovima

- zapisane lokacije grafita, natpisa

Zadatci koji slijede:

- analiza sadržaja grafita, natpisa

- argumentacija pro i contra grafita (uloga grafita u prostoru)

- izrada karte u programu Google Earth sa slikama i lokacijama

- izrada MS Power Point prezentacije

- kontaktiranje lokalne samouprave

PP prezentaciju preuzmite na dnu!

 

 


GEOUČITELJICA...kako unaprijediti učenje geografije

Istražite mrežnu stranicu učiteljice geografije Vesne Janko u II. OŠ Bjelovar, klikom na poveznicu.

http://vesna-janko.from.hr/

http://www.os-druga-bj.skole.hr/skola/djelatnici/vesna_jankoOvdje možete preuzeti materijale, igre, prezenatacije, pismene provjere i vježbe (Kljajić)

Za one zaboravne... otvaranje materijala moguće je ako na računalnu imate programe iz Office paketa (Office 2003.)

 


  2014. /2015.VIII.r u dokumentima preuzmite Igru pitanja i odgovora za Primorsku Hrvatsku...  nakon što "odigrate" sva pitanja, osimislite vlastitih 5 i pošaljite ih na elektroničku poštu profe te očekujte 5!VIII.r. Turistička proizvodnja 8 a .. u dokumentima pruzmite prezentacije učenica Ivande i BarbarićVI. razred...Uskršnji rebusi (Mihaela Dokić,6.e)....preuzmite u dokumentima dolje i uživajte


VIII.razred ...Slijepa karta i pripadajući zadatci uz temu "Primorska Hrvatska"  ...

ZADATAK...preuzmite kartu (Word) i bez atlasa provjerite svoja znanja i vještine kartografske pismenosti.

Samoprovjeru provedite u drugom koraku tako da korisite kartu!

Oni koji žele sudjelovati u kreaciji ispitih zadataka mogu osmisliti vlastite na predviđenu temu te ih pošaljite na elektoričku poštu predmetnog učitelja!VIII. razred... ZADATAK ZA 5

"Poljoprivreda, ribarstvo i proizvodnja soli u Primorskoj Hrvatskoj"

U dokumetima preuzmite materijale za temu "Mogućnosti proizvodnje soli u RH". SRETNO!

 


VI. r. Isprobajte novi mrežni (Internet) alat za izradu prezentacija...primjer "Fatamorgana" u sklopu teme "Afrika" učenice Mihaele Dokić, 6.e razred...  kliknite na poveznicu za prezentaciju https://prezi.com/olgxk807sgqy/fatamorgana/


 


IZAZOV ZA OSMAŠE... VELJAČA 2015. preuzmite zadatke za Izazov (dolje u dokumentima) uz temu "FUNKCIONALNA PODJELA HRVATSKE"

 Školsko natjecanje 2015....dolje u dokumentima preuzmite zadatke (Word, PDF)

 6.r. AFRIKA...radne Power Point prezentacije za vježbanje (preuzmi na dnu!)6.razred  " Friško"Priprema za provjeru dolje u dokumentima8.razred KLIMA HRVATSKE - PowerPoint učilica i kviz (na dnu u dokumentima)6.razred   Međunarodne organizacije

Apel UNICEF-a  za pomoć u borbi protiv ebole... klikni na poveznicu 

 

https://www.facebook.com/video.php?v=10152798714630856

 


6. razred Azija - položaj i smještaj...elementi reljefa

Preuzmite radnu prezentaciju (dolje u dokumentima!) sa zadatkom da odgonetnete značenje znakova na karti Azije. Za pomoć koristite kartu Azije iz atlasa i, naravno, udžbenik geografije za 6. razred!7.r. Promet Europe....preuzmite radnu prezentaciju izdavačke kuće Meridijani


7.r. Tradicionalni plesovi Makedonije....Kako izgledaju narodne nošnje u Makedoniji? Kako se pleše i pjeva u Makedoniji? Pogledajte u ovoj prezentaciji uz kratke video isječke s Youtubea!


5. r MEĐUOVISNOST TEMPERATURE I NADMORSKE VISINE

Razmisli i riješi zadatak!

                                                                                         

Znanost (meteorologija) je utvrdila da postoji povezanost temperature i nadmorske visine – svakih 200m nadmorske visine temperatura se mijenja za 1° C (Celzijus).

1.       Izračunaj kolika je temperatura u mjestima B i C pomoću tablice (mjerenja su vršena u isto doba dana i u istim atmosferskim uvjetima).

Mjesto

Nadmorska visina

Temperatura u °C

A

1 m

20°C

B

500 m

?

C

1400 m

?

 

2.       Planinarenje je ljudska aktivnost koja ovisi o trenutnom stanju u atmosferi, ali je nužno poznavati i stalne odnose temperature i visine reljefa!

U ovom zadatku igraš ulogu organizatora hrvatske ekspedicije na Mt.Everest (Himalaja, Azija). Točka polazišta se nalazi na 1800 metara nadmorske visine i trenutna temperatura je 12°C.

Kolika temperaturna razlika vas očekuje na vrhu planine?


VII.r. JUGOISTOČNA EUROPA...preuzmite prezntaciju "Ostale države Jugoistočne Europe" i riješite zadatke


V.razred pismena provjera ožujak 2014....obuhvaća teme "Geografska karta" i "Reljef i građa Zemlje"...  na dnu preuzmite pitanja koja su kreirali učenici na dodatnoj...tri moguća odgovora...


VII.razred zadaća iz teme Južna Europa... na dnu preuzmite tablicu (Word) koju nadopunite na računalu te ju pošaljite kao privitak elektroničke pošte na s.k.sinisa.kljajic@gmail.com


VII. razred........ za "Statistički atlas"  Europskog statističkog ureda (EUROSTAT) pritisnite na poveznicu...

http://ec.europa.eu/eurostat/statistical-atlas/gis/viewer/


Kratki film o "Norveškim fjordovima" i turizmu...i o mnogočemu drugom pogledajte na Youtubeu pritiskom na poveznicu http://www.youtube.com/watch?v=nqkx_qERhOY

 


 


VII. razred...Ostale države Sjeverne Europe...u ovom zadatku od učenika se očekuje da nakon što pročita tekst  u udžbeniku ispravi netočnosti u tekstu koji se nalazi pod imenom "Ostale države Sjeverne Europe" u dokumentima. Osim ispravka učenik bi trebao geografske pojmove pronaći na karti (atlas).V.razred...kartografija...5 za 5!!.

1. Odaberite jednu kartu iz atlasa....

2. Odredite mjerilo karte i prepoznajte vrste mjerila ...(da bi nešto zvali "karta" mora imati mjerilo!)

3.Odredite kojoj vrsti prema mjerilu pripada odabrana karta....

4.Odredite kojoj vrsti prema sadržaju pripada odabrana karta...

5. Odaberite dva kartografska znaka i ravnalom odredite njihovu udaljenost na karti. Korištenjem mjerila odredite stvaru udaljenost u prirodi!

 

Evo primjera....

 

1. Odabrana karta "Europa" 1:15 000 000 

2. Mjerilo je stupanj umanjenja, i iznosi da je jedan cm na karti 15 000 000 cm u prirodi, odnosno 150 000 m, odnosno 150 km! Karta ima brojčano i linearno mjerilo!

3.Prema mjerilu karta pripada u pregledne karte.

4. Prema sadržaju karta je opća.

5. Na karti je izmjerena udaljenost između dva grada od 3 cm.

Dakle 1cm=150km / pomnožimo s 3 cm

           3 cm=450 km

           

 


VII.razred ... Sjeverna Europa..."osobna iskaznica" Norveške, Švedske i Finske...primjer za Norvešku kojeg je potrebno nadopuniti. Obavezno konstruirati za preostale dvije države !!

_______________ (› 4,5 mil.st.)

-         izduženog oblika s karakterističnim _______________- (Sogne fjord najduži) = najrazvedenija obala Europe

-         uz kopno ima i brojne _________ (SVALBARD, JAN MAYEN, LOFOTI)

-         orijentirana na ________ (Golfska struja, ribolov, nafta i plin)

-         ____________   ____________  temeljena na prirodnim bogatstvima i hidroenergiji = jedna od najbogatijih zemalja svijeta  › 60 000 USD/st.

-         gradovi: OSLO, NARVIK, BERGEN, TRONDHEIM, STAVANGER, HAMMERFEST

 

-         nije članica  ______


V.razred ...dodatna...pomoću programa MovieMaker izradili smo kratki nastavni film "Revolucija Zemlje" kojeg  možete pogledati na školskom Youtube kanalu pritiskm na poveznicu http://www.youtube.com/watch?v=T3MvzYFTq-o


VII. razred...nastavna jedinica "Stanovništvo Europe" i "Gospodarstvo Europe"...preuzmite zadatke (dolje u dokumentima)  za vježbu kroz koju ćete objasniti međusobnu povezanost procesa INDUSTRIJALIZACIJE, URBANIZACIJE, TERCIJARIZACIJE, PRIRODNOG PORASTA te  PRIRODNOG PADA kod stanovništva Europe!


VII. razred...preuzmite PowerPoint prezentaciju (dolje u dokumentima) učenika Luke Horvata, 7.a, KLIMA EUROPE


V.razred dopunska...evo primjera kako su učenice izradile model Sunčevog sustava...pokušajte i vi!

 


V. razred

Animacijom ( PowerPoint)  izradite model koji prikazuje revoluciju Zemlje...evo primjera učenica/e Petrović 5. b s dodatne nastave geografije! Primjer preuzimite u obliku dokumenta (dolje na dnu stranice!) 

Najavljujemo izradu animiranom filma o Gibanjima Zemlje!! Dođite na dodatnu!


GEOGRAFSKI KOORDINATNI SUSTAV ....preuzmite polja za igru (u dokumentima) i odigrajte "Potapanje brodova" u geografskom koordinatnom sustavu ili stupanjskoj mreži. 

Oprez...važno...prva koordinata je uvijek od ekvatora (geografska širina), a druga od početnog meridijana (geografska dužina)! Npr. A (50°S,110°I) što znači 50 stupnjeva (kutne udaljenosti) sjeverno i 110 stupnjeva (kutne udaljenosti) istočno! DODATNA 

Evo i prvih proizvoda iz naše "tvornice" u sklopu dodatne nastave.

Zadatak nam je bio proizvesti nastavno sredstvo ( kontineti u pomicanju )  kojim će se pobliže pojašnjavati i propitivati gradivo Raspored kontinetata i mora te Građa Zemlje.

Primjenom našeg proizvoda učenici će moći imenovati, pokazati, uočiti  kontinente i oceane (imenujemo ono čega nema!), povezati tektoniku ploča s nekadašnjim i današnjim rasporedom kontinenata i oceana koji poput "keksa plutaju na Zemljinom pekmezu" te  zaključiti što nedostaje !

U prilogu evo par fotografija kako i sami možete izraditi vlastite kontinente, a potreban vam je papir, karton, škarice, ljepilo, magnetić i malo dobre volje i truda! Nama je trebalo 30 minuta!

       NASA  Solar System Exploration .... Istraživanje Sunčeva sustava...poveznica vas vodi na stanice Svemirske agencije Sjedinjenjih Američkih Država (National Aeronautics and Space Administration...skraćeno NASA)...

Istražite Sunčev sustav https://solarsystem.nasa.gov/planets/index.cfm

Mjesečeve mijene kroz dane u tjednu,mjesecu i godini i puno, puno više o Mjesecu ...

http://www.moonconnection.com/moon_phases_calendar.phtml


 

 


Od ove nastavne godine (2013./2014.)  započinjemo s promatranjem i praćenjem promjena u atmosferi...svi zainteresirani mogu se javiti u sklopu Meteorološke grupe!Meteorološka stanica na školi....sve podatke potražite na ovoj poveznici  

http://pljusak.com/meteo.php?stanica=dugoselo


Raspored dodatne (i nažalost dopunske!) nastave u školskoj godini 2013./2014.


 


VII. razred.....Geološke ere....pogledajte kratki film s Youtube kanala SpaceRip...https://www.youtube.com/watch?v=uGcDed4xVD4


VII.razred ....Vulkani Europe...rad u skupinama.

Nakon što se dodijeljeni u skupinu u dokumentima preuzmite radne materijale (dolje na dnu!). Čitate dio koji je označen rednim brojem vaše skupine. Da vas vidimo!

2013./2014.


VIII. razred....prije pismene provjere okušajte svoje znanje u kvizovima i zadatcima koje su izradili učenici osmih razreda  (na dnu u dokumentima!)VI. razred...Podjela Amerike i prirodno-geografska obilježja Amerike ....karta (Word) na dnu!VI. razred.... još jednom!! Ponavljanje gradiva tema "Afrika"!

U dokumentima preuzmite nastavne listove i zadatka za ponavljanje gradiva (DOLJE NA DNU...OZNAČENO S nadopunjeno!)ožujak 2013....VIII.r.  Što su toponimi?    Riječnik stranih riječi Goldstein-Anić  i Wikipedija

Toponimi (grč. τόπος = mjesto, ὄνομα = ime) imena su mjesta.
Toponime proučava toponomastika

Toponimi su podijeljeni na ove skupine:

  • ekonimi ili ojkonimi

Imena naseljenih mjesta: Rijeka, Split, Pula , Zagreb, Zadar, Požega, Begovo Razdolje...

  • oronimi:

Imena gora i uzvisina: Učka, Biokovo, Velebit, Papuk, Dinara, Medvednica...

  • hidronimi

Imena voda - rijeka, potoka, jezera: Cetina, Sava, Jadro, Vrljika, Karašica, Vransko jezero, Tribaljsko jezero...

Najduži toponim na svijetu?

Krung Thep Maha Nakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amon Phiman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanu Kamprasit

(กรุงเทพมหานคร อมรรัตนโกสินทร์ มหินทราอยุธยามหาดิลก ภพนพรัตน์ ราชธานีบุรีรมย์ อุดมราชนิเวศน์ มหาสถาน อมรพิมาน อวตารสถิต สักกะทัตติยะ วิษณุกรรมประสิทธิ์)

U prijevodu "grad anđela, veliki grad, grad vječnog dragulja, neosvojivi grad boga Indre, veliki glavni grad svijeta obdaren s devet dragocjenih dragulja, sretan grad, izdašan u ogromnog kraljevskoj palači koja sliči rajskom prebivalištu gdje vlada reinkarnirani bog, grad dan od Indre i sagrađen od Višnukama". To je puno ime za Bangkok na Tajlandu, koji često jednostavno nazivaju endonimom Krung Thep.

 

Preuzmite kartu za vježbanje i ponavljanje u dokumentima!

  ožujak 2013...VIII. r. DRUŠTVENO-GEOGRAFSKA OBILJEŽJA STANOVNIŠTVA HRVATSKE....preuzmite materijale za ponavljanje gradiva (DOLJE NA DNU!)VI. razred.."ROSNAČIĆEVA AFRIKA"...ponovite gradivo o "AFRICI" uz pomoć prezentacije koju vam je izradio Luka Rosančić (dolje u dokumentima)


VIII. razred...preuzmite "strip" (u dokumentima na  dnu!)  pomoću kojeg treba objasniti procese (tema Stanovništvo Hrvatske)

INDUSTRIJALIZACIJE, URBANIZACIJE, TERCIJARIZACIJE, DEAGRARIZACIJE, DERURALIZACIJE, SENILIZACIJE  te DEINDUSTRIJALIZACIJE.VIII. razred VJEŽBE I ZADACI Stanovništvo Hrvatske...za ponavljanje koristimo zadatke izdavačke kuće Meridijani koji su nadopunjeni uz naš udžbenik!

 

Preuzmite zadatke u dokumentima (na dnu!) i "prokušajte" svoje znanje i vještine....:)VI. razred....ponavljanje gradiva Afrika...preuzmite zadatke u Wordu i vježbajte svoja znanja uz atlas (zadatci prate udžbenik, a preuzeti su od izdavačke kuće Meridijani...)VI. razred.... Rijeke i jezera Afrike...preuzmite slijepu kartu Afrike (u dokumentima, dolje na kraju!) i provjerite koliko poznajete kontinent koji ima najdulju rijeku svijeta, odnosno rijeku s najvećom količinom vode!

 

ZA ONE KOJI ŽELE VIŠE...pritisnite poveznicu i pogledajte kratki film (The Great Rift Valley... Veliki tektonski jarak)....zanemarite vanzemaljske komentare :) !

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=_3K7LtP4cds#t=302s 

VIII.RAZRED...vježbajte gradivo "Opća obilježja Hrvatske".

Preuzmite kartu i zadatke u dokumentima (dolje) te izradite vlastitu provjeru u Wordu i zatim ju pošaljite na elektroničku poštu s.k.sinisa.kljajic@gmail.com. Vaši zadatci biti će na stranici škole!


VI. razred...KONSTRURAJTE PITANJA ZA PONAVLJANJE GRADIVA!...preuzmite odgovore¨(u dokumentima, dolje!) i napravite pitanja za temu Azija!


VIII.r. MALO O RELJEFU, MALO O KLIMI HRVATSKE... preuzmite zadatke u Wordu (u dokumentima dolje!) za ponavljanje gradiva prije pismene provjere znanja! Priloženi su materijali izdavačke kuće Klett uz udžbenike geografije.


 

VI. razred...preuzmite zadatke u Wordu (u dokumentima dolje ! ) za ponavljanje gradiva "Azija" prije pismene provjere znanja Priloženi su materijali izdavačke kuće Klett uz udžbenike geografije.


VIII.r. RELJEF HRVATSKE...preuzmite vježbe (dolje u dokumentima)  iz udžbenika "Priče iz Hrvatske" izdavačke kuće Meridijani...


MALA PROVJERA ZNANJA ZA ŠESTAŠE....autori Lucija, Ivan, Analena , Ivan i Leon

 

http://www.proprofs.com/quiz-school/story.php?title=ponavljanje-gradiva-azije

 


VI.razred...nastavna jedinica "MONSUNSKA AZIJA"...istražite tajfune i zašto riža "voli" Monsunsku Aziju!


VI. razred ... nastavna jedinica  "RIJEKE, JEZERA I NIZINE AZIJE"...pronađite u dokumentima (DOLJE!), preuzmite i dovršite kartu Azije s temom rijeke, jezera i nizine Azije (Word)VI. razred...nastavna jedinica  " RELJEF AZIJE" ...preuzmite Power Point prezentaciju i odgonetnite reljefne osobine Azije....bez udžbenika nema znanja stoga prije igre pročitaj još jednom tekst!ŠTO SU? ŠTO PRIKAZUJU? KAKO SE IZRAĐUJU?.... upoznajte se s temom "Topografske karte" koristeći Power Point. Preuzmite prezentaciju u dokumentima izdavačke kuće Profil !


 


UPORABA KOMPASA (busole)...  8. razred preuzmite radnu prezentaciju u dokumentima i   odredite detaljno značenje pojedinom prikazu (slideu) prezentacije!


 


ORIJENTACIJA  8. RAZRED ...u dokumentima preuzmite PowerPoint prezentaciju koja će vam pomoću u razumijevanju nastavne jedinice. OBAVEZNO VJEŽBATI UZ KARTU.

Za one zaboravne...u dokumentima preuzmite igricu u kojoj vježbate geografski koordinatni sustav!!

 

 


 


ŠKOLSKA GODINA 2012./2013.PROBLEMI U OKOLIŠU...učenici 5-ih aktivno su se uključili u problematiku i ugroženost okoliša. Već su stigle prve prezentacije koje možete pogledati preuzimanjem iz dokumenata. U galeriji slika nalaze se slike s problematičnim okolišem. Već sada najavljujemo akciju čišćenja.Rezultati debate 7.c "EU JE KORISNA!" ... za početak bili smo dobri...nismo se baš držali određenog vremena, ali led je probijen. Učimo!

 Odlični govornici, argumentacije i razgovori. Kako izgleda slikovno svjedočanstvo naše debate pogledajte u foto-galeriji.7. RAZRED .... EUROPSKA UNIJA... pripremamo debatu prema pravilima...teza "Europska Unija je korisna". Učenica 7.c Sara Anđela Perić uvesti će nas u osnove debatiranja kroz nastavnu temu "Suvremena Europa".

AFIRMACIJA:  Šegović, Filipović, Gašić, D.Valek, Jeličić, Martinović, Mićić, Murat, Lučić, Levis; Stanković, Jukić, Nujić

Govornici: 1. Nicol; 2. Filipović; 3. D.Valek

NEGACIJA: Matić, Taraba, Hrala, Čović, Čekada, Brizić, Budim, Zečević, Mamuza, Panjan, L.Valek, Bakula

Govornici: 1. L.Valek; 2. Zečević; 3. Hrala

Pobjednike očekuje "slatka" nagrada na maturalcu!

Za ostala preporučam igru uz temu "Hrvatska u Europi". Pritiskom na poveznicu zaigrajte i provjerite svoje znanje.

http://www.proprofs.com/games/crossword/hrvatska-u-europi/5. RAZREDI....projekt za kraj školske godine. Cilj ovog projekta je uključivanje mladih u odlučivanje; iznošenje stavova i mišljenja; zaštita i očuvanje okoliša. Tema se provodi kroz nastavne jedinice  "Tlo i biljni pokrov", "Očuvanje okoliša".

1. Pronađite problem u okolišu u kojem živite

2. Odredite lokaciju (Gdje?)

3. Slikajte problem pomoću kamere na mobitelu ili fotoapartu

4. Pošaljite sliku na elektroničku poštu s.k.sinisa.kljajic@gmail.com ili donesite u školu na prenosivom mediju!

5. Osmislite rješenje svog problema!7. razred  .... Černobil ili Čornobilj pitanje je sad? Učimo ostale države Istočne Europe....nastavni list nalazi se u dokumentima.

 

Pritiskom na poveznicu pogledajte prilog iz HTV emisije "Kalendar" o katastrofi koja je obilježila 1986. godinu.

http://www.youtube.com/watch?v=Zb1SntzJYJs

 

Izaberite i istražite zanimljivosti:

1. Tko je Aleksandar Lukašenko "zadnji europski diktator"?

2. Kako se dogodila Černobilska ili Čornobiljska katastrofa?

3. Zašto Moldavija ima sličnu, skoro jednaku zastavu kao Rumunjska?Obavijest... 5. razredi. Na početku svibnja očekujte provjeru znanja teme " Vrijeme i klima". Pažnju usmjerite na zadatke u radnoj bilježnici i zadaće u bilježnici.

Pritiskom na poveznicu zaigrajte kviz na temu "Vrijeme i klima" http://www.proprofs.com/quiz-school/story.php?title=vrijeme-i-klimaObavijest.. 7. razrede na početku svibnja očekuje kratka provjera znanja teme "Jugoistočna Europa". Pažnju usmjerite na zadatke u radnoj bilježnici i slijepu kartu. SRETNO7. RAZRED Države bivše Jugoslavije...preuzmite prezentaciju. Otvorite poveznicu na Youtubeu http://www.youtube.com/watch?v=9R80FCvseUM  i pogledajte kratki film o raspadu Jugoslavije.  U dokumentima se nalazi i radna skica za domaću zadaću.EKSPERIMENTI I MODELI U NASTAVI GEOGRAFIJE... slike pogledajte u Foto-galeriji!

IZRAĐUJEMO VLASTITE METEOROLOŠKE UREĐAJE (5.b, 5.c).

U sklopu nastavne teme "Vrijeme i klima" učenici će u skupnom radu izraditi uređaje za mjerenje brzine vjetra, smjer puhanja vjetra, priručne "barometre" i "termometre".

Cilj: praktičnim radom primjeniti stečena znanja učenika o temperaturi, padalinama, tlaku zraka i vjetrovima.

 

POTREBNA SREDSTVA ZA GRUPE

1. GRUPA: obična olovka s gumicom, dvije slamke (prozirne), ljepilo (UHU, ne u sticku), deblji papir (može karton), pribadače( u školi!)

2. GRUPA: obična drvena olovka, dvije slamke, stare ping-pong loptice ili 4 velike plastične žlice za juhu, ljepilo (UHU)

3. GRUPA: staklenka (prazna!), balon (2), ljepljiva traka, slamka, bojice ili flomasteri

4. GRUPA :

5.b - "toplomjer" (OPREZNO I PAŽLJIVO GA DONIJETI U ŠKOLU!)

5.c - staklenka, glinamol, prozirna slamka

 

 


 7. razred ...Sjeverna, Srednja i Južna Europa (ispravak)...preuzmite u dokumentima testove u Wordu i vježbajte! Do ispravka, sretno! :)

 

PISMENA PROVJERA ZNANJA (7. razred) ...nastavne teme (Sjeverna, Srednja i Južna Europa). Obratite pažnju na RB str.62.-98.

Pismena provjera sastoji se od dva dijela:

1. usvojenost znanja

2. uporaba zemljovida (npr. slijepa karta na kojoj trba odrediti prirodna i društvene elemente) i analiza dijagrama (klimadijagrami, udjelni dijagrami, stupčasti dijalgrami...itd).

U prilogu možete pronaći i mentalne mape za ponavljanje  koje prate naš udžbenik kuće Profil.NAPRAVI SVOJU KARTU SREDOZEMLJA (7. razred)...preuzmi u dokumentima kartu Sredozemlja (Word 2003.) ucrtaj točke (možete pomoću Word 2003) i proizvedi svoju kartu (odredi joj naziv, mjerilo, tumač znakova).coolPRIRODOSLOVNI KVIZ (samo za 5. razrede) ....

 PRIJAVITE SE IMENOM. PREZIMENOM I RAZREDOM (npr. Marinko Rokvić, 5a)

http://www.proprofs.com/quiz-school/story.php?title=dan-planete-zemlje-prirodoslovni-kviz-1

http://www.proprofs.com/quiz-school/story.php?title=svjetski-dan-voda-5-a

http://www.proprofs.com/quiz-school/story.php?title=svjetski-dan-voda-5-b

http://www.proprofs.com/quiz-school/story.php?title=svjetski-dan-voda-5-c_1

http://www.proprofs.com/quiz-school/story.php?title=svjetski-dan-voda-5-d

http://www.proprofs.com/quiz-school/story.php?title=svjetski-dan-voda-5-e

 

 Novo .....GEO KVIZ. ProProfs.( 7. razred).... iskušaj svoje poznavanje gradiva Južne Europe u kvizu! Upiši svoje ime, prezime i razred kako bi profač saznao tvoj rezultat. Sretno!

Kviz pokreni pritiskom na poveznicu http://www.proprofs.com/quiz-school/story.php?title=juna-europa   Novo .....  PRIRODOSLOVNI KVIZ ProProfs (5.razred)....postani pobjednik generacije!!

 

Okušaj svoje znanje iz prirode i geografije (5.razred).

 

Pritisni na poveznicu i iskušaj svoje znanje! http://www.proprofs.com/quiz-school/story.php?title=geografija_3

 

Koristeći alate mrežnog progrma ProProfs izradite vlastite kvizove.


Kako izraditi vlastiti kviz saznajete na dodatnoj nastavi !!OSTALE DRŽAVE JUŽNE EUROPE. (7. razred) ...preuzmite pogrešnu tablicu i ispravite točnim geografskim pojmovima.JUŽNA EUROPA (7. razred) ...Sredozemlje ili Mediteran...preuzmite tematske karte u dokumentima uz ZADATAK - IZAZOV ...

Odredi mjerilo karata koristeći omjere!  Pokaži svoje matematičko znanje omjera na geografiji i "ulovi" peticu demonstracijom na satu!

 

Preuzmite "pogrešnu" prezentaciju Italije (preuređena prezentacija izdavačke kuće Profil )  i pronađite pogreške (u dokumentima pod Luckasti profesor)"TABLICA MNOŽENJA SREDNJE EUROPE" (7.razred)...evo još jedne ideje iz "kuhinje" M.M.Bače 7a. Ponovite gradivo "Srednja Europa" uz glavna prirodna i društvena obilježja!  Tablica  u pdf  formatu nalazi se u dokumentima  :)


"NAJDUŽA ZADAĆA IKAD" (5.razred)  ...dakle zadatak je slijedeći. Izmjerite mjesečnu potrošnju vode u vašem domaćinstvu u razdoblju veljača-ožujak 2012.  (neki će ući u "šaht", a snalažljivi će pogledati račun za vodu). Podatke zapišite u bilježnicu i budite spremni za osmišljavanje načina kako da uštedimo vodu do travnja.


GIBANJA MORA (5. razred)...Kako nastaju valovi? Što su i kako nastaju morske mijene i morske struje?  radna prezentacija u dokumentima (uz udžbenik!) 


PANORAME SVJETSKIH LOKALITETA.... spoj fotografije i računalne tehnologije!

Klikom na poveznicu otkrijte rad grupe fotografa iz Rusije koji su nam omogućili da posjetimo poznate lokalitete putem računala. Stoga izaberite lokaciju i uživajte....

http://www.airpano.com/


More (5. razred)....Stožer za zaštitu Jadrana...radna prezentacija u dokumentima

Reljef (5. razred) ..... UNUTARNJI I VANJSKI PROCESI. Preuzmite prezentaciju za vježbanje u dokumetima


^^^ALPSKE ZEMLJE ^^^ (7.razred)  tema tjedna...što je "fen"? Što su lavine? Želite upoznati čari zimskog turizma (avanturizma)?

http://www.youtube.com/watch?v=B0RWLxOFGLY

 


ZASTAVE SVIJETA

Interesira vas kako izgleda zastava Zadarske županije ili pak Babine Grede ?

Zastava kazahstanske mornarice ili prijedlozi za novu zastavu Angole (Afrika!) ?

Klikom na poveznicu otvorite bazu podataka (englseki jezik) i istražite SVJETSKE ZASTAVE!

http://www.crwflags.com/fotw/flags/


ŠKOLSKO NATJECANJE. PRIPREMA U PRIMJERE ZADATAKA S NATJECANJA!!

Pritiskom na poveznicu odlazite na stranice Agencije za odgoj i obrazovanje gdje možete pronaći prošlogodišnje pimjere zadataka i rješanja u pdf formatu.

http://www.azoo.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=2647:testovi-i-rjeenja-sa-sve-tri-razine-natjecanja-iz-geografije-2011-&catid=305:geografija&Itemid=118

Na stranicama Hrvatskog geografskog društva možete preuzeti primjere zadataka s školske, županijske i državne razine.

http://www.hagede.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=53


SREDNJA EUROPA

Preuzmite radne PowerPoint prezentacije i vježbajte prirodne cjeline i gradove Njemačke....u dokumentima rad M.M.Bače 7.a


ZAPADNA EUROPA   novo!

Napokon dolazi....ne nije Djed Božičnjak nego uporaba zemljovida "Zapadna Europa"...oni koji žele vježbati mogu u dokumentima preuzeti karte. Karte su rezultat rada učenika 7-ih razreda...stoga ovaj put učenici propituju učenike! Sretno!

UJEDINJENO KRALJEVSTVO

IZRADITE GRAFIKONE .Preuzmite u dokumentima slijepe karte (jpg) i zadatke (Word 2003) za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Svoje radove pošaljite na s.k.sinisa.kljajic@gmail.com kako bi ih pripremili za korištenje u nastavi.

 

ZAPADNA EUROPA

Za one koji žele vježbati korištenje računala uz učenje geografije u  programima Word i Power Point, evo par zemljovida Zapadne Europe.

Ako ste dobri informatičari evo vam izazova...napravite svoju vlastitu kartu Zapadne Europe. Klikni u dokumentima na "Zemljovid Zapadna Europa"


OPĆA OBILJEŽJA EUROPE...preuzmite igru s pitanjima za ponavljanje!

Za one koji žele vježbati na karti u dokumentima preuzmite slijepu kartu Europe!


Novo!

Na mrežnim stranicama Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nalazi se GIS (geografski informacijski sustav) prikaz kakvoče Jadranskog mora. Klikom na ove stranice otkrijte Jadran i njegovu čistoću!

http://www.izor.hr/kakvoca/kakvoca.html


Novo!

Želite postati agent tajne službe Sjedinjenih Američkih Država?

Klikom na ovu poveznicu okušajte svoje tajne vještine...

https://www.cia.gov/kids-page/games/world-exploration/index.html

 


Novo!

Klikom na poveznice otvorine mrežne (on-line) igre o gradovima, regijama, prirodnim i društvenim obilježjima cijelog svijeta....


IGRA ...POGODI GLAVNE GRADOVE EUROPE 7.r

http://www.geography-map-games.com/geography-games-Cities-of-Europe-_pageid44.html


EDUKATIVNA STRANICA  SVI RAZREDI

http://www.geography-map-games.com/


 GEOGRAFKSA MREŽA  (eng. Latitude And Longitude) 5. razred

http://www.kidsgeo.com/geography-games/


V. razred

SUNČEV SUSTAV  I SVEMIR. Klikom miša otkrijte kako izgleda Sunčev sustav na stranicama Europske svemirske agencije.

http://www.esa.int/esaKIDSen/OurUniverse.html

 

 

Priloženi dokumenti:
Ponavlljanje gradiva 5.r. geografija.doc
04a Geografska mreza - vjezba2.exe
Igra - ponavljanje Opca obiljezja Europe.doc
Slijepa karata Opca obiljezja Europe 2 verzija.doc
Ujedinjeno Kraljevstvo (Baca).doc
Zadatak za UK.doc
Zapadna Europa slijepa karta.jpg
Slijepa karta Zapadne Europe za vjezbanje.doc
Njemacka, radna PP karta Marko Baca 7.a.ppt
Radna prezentacija ponavljanja Gradja Zemlje 2012.ppt
Svjetsko more 2012. a.ppt
17. Gibanja mora a .ppt
Srednja Europa[1].pdf M.M.Baca 7a.pdf
Spanjolska tematska karta.docx
Italija info-karte.docx
OSTALE DRZAVE JUZNE EUROPE- pogresna tablica.doc
Napravi vlastitu kartu Sredozemlja.docx
03 Sjeverna Europa.pdf
igra Pit-odg JE.doc
04 Srednja Europa.pdf
Sjeverna, Srednja i Juzna Europa vjezba za ispravak.doc
Nastavni list za obradu JI Europa.doc
ZEMLJE BIVSE JUGOSLAVIJE prezentacija.pptx
Zadatak Ostale drzave Istocne Europe.doc
Ekoloski problemi-Ivan.ppt
Za geografiju Karlo Vinko.docx
Ponavlljanje gradiva 5.r. geografija 1.doc
Igra smjesti europske drzave na pravo mjesto.pps
Pogodi smjestaj europskih gradova.pps
Pomocna prezentacija za prikaz duzine i sirine.ppt
Kompas (busola) prezentacija.ppt
Topografska karta - izrada sadrzaj i citanje.pptx
Topografska karta - orijentacija azimut mjerenje udaljenosti i GIS.pptx
Azija -elementi reljefa.ppt
Slijepa karta rijeke, jezera, nizine Azije.doc
Prezentacija uz nastavnu jedinicu Monsunska Azija 2012.pptx
Obiljezja reljefa Hrvatske - radni zadatci.docx
Klima i reljef Azije te malo o drzavama Azije.docx
Hrvatska o reljefu i klimi.docx
Nastavni list za kreaciju Opca obiljezja RH uz slijepu kartu.doc
VODA I ZIVOT AFRIKE nastvni list.docx
Afrika polozaj i smjestaj Meridijani.doc
Afrika reljef Merdijani.doc
Gana i JAR nastavni list ponavljanja.doc
Afrika rijeke i jezera Meridijani.docx
Gospodarstvo Hrvatske Meridijani nadopunjeno.docx
Stanovnistvo broj i razmjestaj Meridijani.doc
strip.doc
PrezentacijaAfrikaPitanja Luka Rosnacic.ppt
Stanovnistvo Hrvatske broj i razjestaj Meridijani.doc
Prirodno kretanje Meridijani.doc
Prostorno kretanje Meridijani.doc
Strukture stanovnistva Meridijani.doc
Gospodarska struktura Meridijani.doc
Hrvatska u Europi i svijetu.doc
Geografska raznolikost Hrvatske Meridijani.doc
Hrvatska regionalno karta - radna.doc
Afrika polozaj i smjestaj Meridijani nadopunjeno.docx
Afrika reljef Merdijani nadopunjeno.docx
Afrika rijeke i jezera Meridijani nadopunjeno.docx
Gana i JAR nastavni list ponavljanje nadopunjeno.docx
Vegetacijsko-klimatski presjek Afrike poredaj na pravilno mjesto pojmove i slike.docx
Slijepa karta Amerike.docx
HRVATSKA-EU I SVIJET Lucija Novak.pptx
Prirodno i prostorno kretanje stanovnistva Matej Zgalin.pptx
PRIRODNO I PROSTORNO KRETANJE-Tea Cacko 8.b.pptx
Stanovnistvo, Marija Pr an.doc
EU i svijet (ponavljanje) Mario Dokic.pptx
Geografska raznolikost Hrvatske pitanja Katarina Galic.docx
Geografska raznolikost Hrvatske, Neno Matijas.pptx
Gospodarska struktura ,Ivan Cavarusic.pptx
Prirodna i kulturna bastina Nizinske Hrvatske - slijepa karta.doc
VULKANI EUROPE TEKST.doc
Polja za igru Potapanje brodova.doc
Revolucija Zemlje.pptx
Analiza podataka i konstrukcija grafikona Gospodarstvo Europe (LJevak).doc
Zadatak analize grafikona kroz procese u stanovnistvu Europe.doc
Klima i Vegetacijski pokrov (Luka Horvat 7.a).pptx
Ostale drzave Sjeverne Europe- netocan nastavni list za ucenike.doc
test 5 razred.pdf
rjesenja 5 razred.pdf
test 7 razred.pdf
rjesenja 7 razred.pdf
Napravi vlastitu kartu Sredozemlja nadopunjeno.docx
Tablica za obradu Drzave xy poluotoka.doc
Rast BDP Srednje Europe - tablica.docx
Italija.ppt zadatak ucenicima.ppt
Pitanja ponavljanje Karta i Reljef.doc
Ostale drzave JI Europe.ppt
Makedonski tradicionalni ples A.Kovac 7 b 2014.pptx
Promet Europe.ppt
KLIMA HRVATSKE PP ucilica i kviz.pptx
Igra povezanih pitanja i odgovora - Azija ponavljanje 2010201 za konstrkciju pitanja1.doc
Afrika radna prezentacija.pptx
test 5. r sk 2014.pdf
test 6. r sk 2014.pdf
test 7. r sk 2014.pdf
test 8. r sk 2014.pdf
test 5. r sk 2012.pdf
test 6. r sk 2012.pdf
test 7. r sk 2012.pdf
test 8. r sk 2012.pdf
Vjezba na geografskoj karti Afrika Profil prera eno 2014 2015.ppt
GEOGRAFSKI IZAZOV ZA 5 2 2015.docx
Mogucnosti proizvodnje soli u RH.docx
Karta Primorske Hrvatske s pripadajucim zadatcima 2015.docx
Mihaela Dokic rebusi.docx
Turizam Gorske Hrvatske MATEA IVANDA.pptx
Pitanja i odgovori Primorska Hrvatska.docx
Grafiti i natpisi u Dugom Selu Luka Horvat 8.a i Josip Tipuric 8.a 2014.-2015..pptx
Ucenicka pitanja prema natuknicama.docx
Fotosinteza 2016.pptx
Polje za igru Covjece ne ljuti se.docx
Igra povezanih pitanja i odgovora Primorska Hrvatska 2017.doc
STO SMO ISTRAZIVALI LETAK ZAVRSNA VERZIJA.pdf
Ujedinjeno Kraljevstvo - ponavljanje.pptx
Republika Francuska - ponavljanje.pptx
Austrija Patricija Klobucar 2020.pptx
Gra a Zemlje i oblikovanje reljefa unutarnjim procesima.pptx
Kako vanjski procesi mijenju reljef - slozi tocne odgovore u RB.docx
Srednja Europa - ponavljanje nadopunjeno 2020.pptx
Upute za registraciju u aplikaciju u Wizer.me.pptx
Pitanja i odgovori za ponavljanje tema u petom razredu - Oblik i velicina Zemlje, mjerilo.dot

Roditeljski sastanci

Školski dokumenti:


Kalendar rada škola

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


TražilicaPitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Kakva vam je bila ova školska godina?
Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 4. 2010.

Ukupno: 1191830
Ovaj mjesec: 5879
Ovaj tjedan: 1285
Danas: 9
preskoči na navigaciju