preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

          

OSNOVNA ŠKOLA JOSIPA ZORIĆA U PROJEKTU "STVARANJE FILANTROPSKE KULTURE U HRVATSKOJ"

 

Osnovna škola Josipa Zorića se u školskoj godini 2016./2017. uključila u provedbu projekta „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“. Projekt provodi Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah, uz partnere "Slagalicu" - Zakladu za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka, te Udrugu Blank iz Zagreba. Projekt je sufinanciran iz EU programa IPA 2012 Fostering Innovative Forms of Philanthropy in Local Communities to Support Sustainability of Civil Society.

Opći cilj projekta je doprinijeti razvoju individualnog davanja te razvoju strateške filantropije u Hrvatskoj. Specifični ciljevi su povećati prisutnost i broj modela strateške filantropije davanja u Hrvatskoj te razviti inovativne individualne modele davanja u Hrvatskoj u kojima su glavni akteri promjena djeca i mladi.

Osnovna škola Josipa Zorića jedna je od 40 osnovnih škola koje su ciljane skupine ovog projekta, zajedno sa deset malih i srednjih tvrtki, jednom do dvije banke te deset filmskih klubova za djecu.

Voditeljice projekta u školi su učiteljica Sanja Todorić i pedagoginja Martina Jenik Pelivanović.

Očekivani rezultati provedbe projekta vezani za škole su:

  1. Osnivanje Dječjeg filantropskog fonda
  2. Osnivanje Dječjeg filmskog filantropskog festivala
  3. Pokretanje certifikata 'Škola filantrop'
  4. Pokretanje dodjeljivanja nagrade 'Naj škola filantrop godine'
  5. Promoviranje događanja koja promiču filantropiju

 

1. Osnivanje Dječjeg filantropskog fonda

Smisao Dječjeg filantropskog fonda je ustanoviti model putem kojeg će se sakupljati sredstva kojima će se financirati dječje akcije, projekti i dječja rješenja za probleme u zajednici, te će se na taj način poticati filantropsko promišljanje  i empatiju kod djece. Zanimljivost u vezi fonda je da će predstavnici tvrtki, banki i škola, zajedno sa predstavnicima zaklada (Zamah i Slagalica), te udrugama civilnog društva (Blank) uspostaviti pravila funkcioniranja fonda, osmisliti strategiju prikupljanja sredstava te dogovoriti pravila dodjeljivanja sredstava. Ovo će biti jedini fond u Hrvatskoj gdje će djeca kroz postavljeni model moći sudjelovati u kreiranju pravila.

2. Osnivanje Dječjeg filmskog filantropskog festivala

Cilj je pokrenuti Dječji filmski filantropski festival (DFFF) u sklopu kojeg će se školama i dječjim filmskim klubovima omogućiti da na kreativan način prezentiraju  svoje filmove na temu filantropije i pomaganja. Na ovaj će se način i putem vizualnih materijala u Hrvatskoj promicati dječja filantropija i akcije u zajednici. Putem DFFF-a  dugoročno će se promovirati  činjenje dobroga, i na sistematičan će se način  dokumentirati filmski zapisi o  dobrotvorstvu kroz dječju kreativnost.

3. Pokretanje certifikata 'Škola filantrop'

Četrdeset odabranih škola će sudjelovati u radionicama o individualnoj filantropiji, a na kraju projekta deset škola koje će zadovoljiti kriterije dobit će certifikat da su Škola filantrop. Očekuje se da će ovaj način certificiranja i isticanja Naj škole filantropa jednom godišnje, dati dodatnu motivaciju djeci i mladima da sudjeluju u činjenju dobroga, te im pokazati da je filantropija nešto što se cijeni u društvu. Isto tako, očekuje se i da će se ovaj način certificiranja proširiti nakon projekta na druge škole u Hrvatskoj.

4. Pokretanje dodjeljivanja nagrade 'Naj škola filantrop godine'

Samo jedna škola godišnje će dobiti ovu titulu. Ova titula ne znači samo priznanje za filantropski rad i davanje već i obavezu da se nastavi sa unapređivanjem i širenjem vještina i znanja pomaganja u zajednici te prenošenjem znanja na druge škole da i one postanu Škole filantropi.

5. Promoviranje događanja koja promiču filantropiju

Javno će se promicati djelovanje i rad škola, tvrtki i banki koje sudjeluju u projektu te stvaraju važne socijalne vrijednosti za zajednicu. U sklopu projekta organizirat će se nekoliko događanja u sklopu kojih ćemo istaknuti i promovirati dionike projekta. To će biti organiziranje svečanog uručenja nagrada za najbolje filmove prezentirane u sklopu Dječjeg filantropskog filmskog festivala, te organiziranje događanja predstavljanja certifikata za Škole filantrope i za Naj-filantropsku školu godine u sklopu čega će se predstaviti i Dječji filantropski fond.

 

Specifična namjena provedbe projekta za školu je osmisliti, provesti i evaluirati filantropsku - volontersku akciju. Osnovna škola Josipa Zorića će se u projekt uključiti akcijom „Male stvari za veliki osmijeh“.

 

Naša škola sudjeluje u  projektu „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“. Projekt je sufinanciran iz EU programa IPA 2012 i od strane Ureda za udruge Vlade RH, a u projektu smo radili s Regionalnom zakladom za lokalni razvoj Zamah.

Roditeljski sastanci

Školski dokumenti:


Kalendar rada škola

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


TražilicaPitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Kakva vam je bila ova školska godina?
Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 4. 2010.

Ukupno: 1191831
Ovaj mjesec: 5880
Ovaj tjedan: 1286
Danas: 10
preskoči na navigaciju