U ŠKOLSKOM POVRTNJAKU: Branje začinskoga bilja
Jučer, 21. listopada, posljednjeg u nizu iznadprosječno toplih i sunčanih dana za listopad, članice izvannastavne skupine Cvjećara i njihova voditeljica Sonja Grgac pobrali su začinsko bilje koje od proljeća krasi naš školski povrtnjak. Gredica začinskoga bilja sadrži ružmarin, origano, majčinu dušicu, vrijesak i bosiljak. Bilje su učenice spremile na sušenje.
Nakon sušenja, bilje ćemo spremati u posebne vrećice i bit će dostupno i učenicima. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako pripremiti začinsko bilje u kuhinji.
Grančice ružmarina idealne su za premazivanje ribe na roštilju, a mogu se koristiti i kao štapovi za ražnjiće. Vrlo je intenzivna okusa i mirisa i poznat je u mediteranskoj kuhinji. Najbolje se slaže s rajčicom, tikvicama, patlidžanom, krumpirom i gljivama.
Origano se najčešće stavlja na pizzu, ali je izvrstan i u juhi od rajčice ili šalši.
Majčina dušica jako je zdrava i najčešće se konzumira u obliku čaja. Kao začin dobro pristaje svim mesnim i ribljim jelima.
Vrijesak je također ljekovita biljka, od nje se radi med ili sirup. Može se koristiti u preljevima za salate jer je paprena okusa.
Bosiljak je zaštitni znak talijanske i mediteranske kuhinje i možete ga, gotovo kao i peršin, stavljati u razna jela. Osvježavajućeg je okusa.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |