RADIONICA NAMAZA OD ZAČINSKOG BILJA: Mmm, ovdje se nešto kuha!
Spajanje ugodnog s korisnim kombinacija je koja svaki zadatak čini veselijim. Proširiti znanje o začinskom bilju i potom vlastitim nepcem provjeriti točnost usvojenih spoznaja prilika je koju se čeka.
Takav primamljivi model učenja, u sklopu tjednih druženja učenika četvrtih razreda, polaznika izvannastavne skupine „Mali vrtlari“, kroz tematsku radionicu omogućila je voditeljica Natalija Hršak.
Vrijeme koje još ne dopušta izlaske na teren iznjedrilo je ideju izrade jestivih namaza na bazi maslaca ili sira s dodatkom začinskog bilja. Već i sama najava potaknula je zanimanje učenika koji pohađaju druge aktivnosti, a prisustvovali su svi upisani polaznici i pažljivo pratili izlaganje voditeljice.
Prvi dio sata bio je posvećen prepoznavanju začinskog bilja i mogućnostima uporabe u domaćinstvu, a potom su učenici prionuli praktičnom radu. Iz pribavljenih namirnica kao što su maslac, limun, češanj, vlasac, kopar i peršin, korak po korak, nastajao je namaz čiji je miris dopirao na hodnik. Učionica pretvorena u malu kuhinju, odavala je ozbiljnost i jasnu podjelu posla po etapama kakvom odišu kuhinje svjetskih chefova. U jednoj zdjelici pripremao se maslac, u drugima se rukama češnjak razodijevao svojih olupina, oštrice noža pod sigurnim dlanom klizile su niz vlati kopra, a jedan je limun prerezan napola čekao da svojom kapi toj manufakturi spretnih dječjih ruku kaže da je kraj – namaz je gotov!
Upravo je tako i bilo. Slijedeći upute i svoj entuzijazam, učenici su proizveli ukusan namaz za kruh i naučili kako dodavanjem začinskog bilja maslac mogu učiniti još poželjnijim obrokom.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |