DAN BROJA PI: Matematičke okrugle pite od sira
U četvrtak, 14. ožujka, obilježili smo Dan broja Pi pečenjem okruglih pita od sira kojima smo na kraju počastili sve učenike viših razreda. Broj Pi je matematička konstanta, danas široko primjenjiva u matematici i fizici, a definira se kao odnos opsega i promjera kruga te smo upravo zbog te činjenice pekli pite u okruglim kalupima. Izradu i pečenje pita organizirale su učiteljice matematike Helena Kotarski, Sara Kokot, Matea Jurilj i Ivana Talijanac, a u realizaciji su pomogle učiteljica engleskoga jezika Nikolina Ćerlek, socijalna pedagoginja Marina Smok Rajaković i školska knjižničarka Lada Grdan te školske kuharice Julijana Laštro, Ljubica Perković, Maja Bašić i Janja Kujundžija. Pite su izrađivali učenici od 5. do 8. razreda, odnosno po dvoje predstavnika svakog razreda.
Prije početka pripreme svatko je dobio recept s popisom sastojaka i detaljnim uputama kako izradu pite od sira. Tijesto se mijesilo od brašno, margarina, kiselog vrhnja, šećer i prašak za pecivo, a za pripremu nadjeva bili su potrebni svježi sir, jaja, šećer i kiselo vrhnje. Pri izradi pita morali smo imati kape i rukavice zbog higijene. Matematiku smo primjenjivali u kuhinji tako što smo vagali brašno i ostale namirnice. Nakon kušanja, neki su nas učenici hvalili, a neki kritizirali.
Istaknimo i nekoliko zanimljivosti. Na Dan broja Pi rodio se najslavniji fizičar svih vremena Albert Einstein, a umro britanski fizičar Stephan Hawking. Također, za mnoge je veliki izazov upamtiti što veći broj znamenki broja Pi pa se njihova sposobnost memoriranja pretvorila u pravo natjecanje. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda Lu Chau izgovorio je 67 890 znamenki broja Pi, a za taj pothvat trebalo mu je 24 sata i 4 minute.
Ako se kod kuće želite okušati u pravljenju ukusne pite od sira, slijedite naš recept.
Sastojci za tijesto:
40 dag brašna
22 dag margarina
3 žlice kiselog vrhnja
7 dag šećera
Pola vrećice praška za pecivo
Sastojci za nadjev:
30 dag mekog sira
2 jaja
5 žlica šećera
kiselo vrhnje (ostatak od pripreme tijesta)
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za tijesto, umijesite prhko tijesto te ga ostavite neka odstoji 15 minuta.Tijesto podijelite na dva dijela. Jedan dio tijesta premijesite te ga razvaljajte na veličinu limene ili vatrostalne posude u kojoj ćete peći pitu. Razvaljano tijesto stavite u posudu koju ste premazali maslacem i posipali brašnom.
Izmiješajte sve sastojke za nadjev i jednolično ga rasporedite po tijestu. Razvaljajte i drugu polovicu tijesta i stavite je na nadjev. Na kraju tijesto izbodite vilicom kako biste spriječili pucanje tijesta.
Dobar tek!
Tomislav Dokić i Valentina Marina, 8. e
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |