preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

 

Vijesti

SVJETSKI DAN BROJA PI: Kuharska radionica okruglih pita

Svjetski dan broja Pi obilježili smo 14. ožujka (14. 3.) velikom kuharskom radionicom za učenike viših razreda. Pošto broj Pi počinje znamenkama 3.14, uz malo kombinatorike izabran je datum 14. 3. kao Svjetski dan tog poznatog broja. A zašto smo taj dan proveli u kuhinji i blagovaonici? Odgovor je, također, logičan. Naime, kada se zrcalno pogleda broj 3.14, moći ćete pročitati riječ PIE, što u engleskom jeziku znači „pita“. Učenici su stoga pod vodstvom učiteljica matematike Sare Kokot i Helene Kotarski ispekli po jednu okruglu pitu za svaki razred.


Tijekom degustacije pita u razredima, učenici su prezentirali koja je važnost broja Pi kao matematičke konstante koja se u osnovnoj školi koristi u izračunavanju opsega i površine kruga. Upravo zato ni naše pite nisu slučajno imale oblik kruga! Osim toga, treba napomenuti da je datum 14. ožujka spojio i dvojicu velikih znanstvenika, Alberta Einsteina, koji je rođen toga datuma 1879., i Stephena Hawkinga, koji tog datuma ove godine preminuo. Svjetski dan broja Pi u svijetu se obilježava i raznim natjecanjima u pamćenju što većeg broja njegovih decimalnih znamenaka, a zanimljivost je da je Larry Shaw postao svjetski rekorder izrekavši točno 67 000 znamenki.  

Ako se kod kuće želite okušati u pravljenju ukusne pite od sira, po mogućnosti okrugle, slijedite sljedeći recept:

Pita od sira

Tijesto:

  • 40 dag mekog brašna
  • 22 dag margarina
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 7 dag šećera
  • pola vrećice praška za pecivo

Pomiješati sve sastojke, umijesiti prhko tijesto te ga ostaviti neka odstoji 15 minuta.

Nadjev:

  • 30 dag  mekog sira
  • 2 jaja
  • šećer prema želji
  • kiselo vrhnje (ostatak od pripreme tijesta)

Izmiješajte sve sastojke.  

Priprema:

Tijesto podijelite na dva dijela. Jedan dio tijesta premijesite te ga razvaljajte na veličinu limene ili vatrostalne posude u kojoj ćete peći pitu. Razvaljano tijesto stavite u posudu koju ste premazali maslacem i posipali brašnom. Na tijesto jednolično rasporedite nadjev. Razvaljajte i drugu polovicu tijesta i stavite je na nadjev. Na kraju tijesto izbodite vilicom kako biste spriječili pucanje tijesta.

Lucija Arnuš i Ilijana Petonjić, 5. a

Marta Akmačić i Ana Matoš, 5. e



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Krešo Urek   datum: 20. 3. 2018.

POPIS UDŽBENIKA

UPISI

UPISI U PRVI RAZRED

2024./2025.



Roditeljski sastanci

6. a, 6. b, 6. c i 6. d razred:

srijeda, 13.11.2024., 18.00 sati u školskoj blagovaoni

 


 

 

 

 



 



Školski dokumenti:


Defibrilator


Kalendar rada škola

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Tražilica

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Kakva vam je bila ova školska godina?








Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 4. 2010.

Ukupno: 1441053
Ovaj mjesec: 6678
Ovaj tjedan: 1698
Danas: 25




preskoči na navigaciju