2011-10-20 14:17:14

PRVAŠIĆI ZAMIJESILI I ISPEKLI KRUH

U duhu obilježavanja Dana kruha i plodova zemlje prošlog se petka u našoj školi na nekoliko razina slavilo – posvećivanjem i blagovanjem kruha, uređenjem glavnoga hola, ali i projektnim danom Od zrna do kruha

Naime, s ciljem osvještavanja vrijednosti kruha, učenja osnovnih pojmova te prikazivanja cijeloga procesa koji je potreban da bismo svakodnevno jeli kruh prvašići su, zajedno sa svojom učiteljicom Sanjom Todorić, cijeli jedan dan proveli u trudu i nastojanju da ispeku kruh. Da bi uživali u svojim proizvodima – pecivima i kruščićima – svesrdno im je pomogla kuharica Ljubica Perković. Uz njenu su pomoć učenici naučili koji su sve sastojci potrebni da bismo zamijesili kruh (brašno, jaje, voda, sol, kvasac, ulje), kako se kruh mijesi, koliko je vremena potrebno da se tijesto za kruh pomoću kvasca „digne“ te kako se kruščići oblikuju. Osim toga, prvašići su morali pripaziti na higijenu – obukli su pregače i pekarske kape, a na ruke stavili higijenske rukavice.

 Na kraju dana, mali su „pekari“ kušali svoje vlastite proizvode, a pored toga što su se dobro zabavili, uvidjeli su da biti pekar i nije tako lako.

 

Sve fotografije pogledajte u fotogaleriji!


Osnovna škola Dugo Selo