2022-03-26 09:46:12

SAINT PATRICK'S DAY: Prigodne radionice u prvim i trećim razredima

Dan svetog Patrika, koji se tradicionalno slavi u zemljama engleskoga govornog područja,  obilježava se 17. ožujka, a simboličnom obilježavanju pridružili su se i učenici prvih i trećih razreda, pod vodstvom učiteljice engleskoga jezika Antonije Kolaković. U učenju o kulturi i običajima zemalja engleskoga govornog područja nezaobilazna je i životna priča svetog Patrika. Rodio se u Walesu u bogatoj obitelji, no otevši ga, gusari su ga prodali u Irsku. Šest godina bio je pastir, a zaređuje se za svećenika nakon bijega s imanja na kojemu je radio. Prema predaji, iz Irske je potjerao sve otrovne gmazove, tako da danas tamo ne možete sresti ni zmiju ni guštera. Djetelinu s tri lista tumačio je kao Sveto Trojstvo – Otac, Sin i Duh Sveti, a onaj tko pronađe djetelinu s četiri lista na dan 17. ožujka, smatra se velikim sretnikom. U nastavku pročitajte izvještaj učenika 3. e razreda Emanuela Peponija Pintara, pročitajte dojmove učenika 1. e razreda te pogledajte fotografije.  

Saint Patrick's Day

Na satu engleskoga jezika obilježavali smo Dan svetog Patrika i saznali neke zanimljivosti o njegovu životu. Potekao je iz bogate obitelji, ali gusari su ga oteli i prodali u Irsku kao robu gdje je bio pastir šest godina. Počeo se moliti, a govorilo se da je čuo glas koji mu je rekao da pobjegne. Pričalo se da baš njegovom zaslugom u Irskoj danas nema zmija, guštera i gmazova.

Djetelinu s tri lista predstavio je kao Oca, Sina i Duha Svetoga, a veliku sreću ima onaj tko pronađe djetelinu s četiri lista jer se rijetko može naći. Saznali smo i da se na engleskom vilenjak kaže „Leprechaun“. Legenda kaže da su vilenjaci bili postolari, a novac koji su zaradili stavljali su u bačvu. Tko ulovi vilenjaka, on mu za svoju slobodu mora ispuniti tri želje.

Sve o svetom Patriku, vilenjacima i djetelini s četiri lista naučili smo slušajući povijesne priče i legende na engleskom. Sve mi se jako svidjelo, a osobito to što smo svi u školu došli obučeni u zelenu odjeću, čime smo dodatno obilježili ovaj dan.

Emanuel Peponi Pintar, 3. e

 

Bilo me je zanimljivo slušati kako vilenjak nosi zlatnike, ali ga nitko ne može uloviti. Crtić o svetom Patriku bio je dobar.

Petar Coha, 1. e

 

Bio mi je dobar crtić o vilenjaku Leprechaunu. Bojali smo djetelinu.

Rafaela Đurić, 1. e

 

Bilo mi je super kad smo rezali djetelinu i slušali zašto ona nosi sreću.

Almas Mehmedović, 1. e

 

Sveti Patrik je pobjegao kad je čuvao ovce. Pričao je djeci priče o svojem životu. Bilo mi je dobro kad smo crtali i dovršavali glavu vilenjaka.

Jakov Ćavarušić, 1. e


Osnovna škola Dugo Selo