2022-03-15 09:05:57

TEHNIČKOM MUZEJ NIKOLA TESLA: Učenici sedmih razreda razgledali Rudnik i Planetarij

U petak, 11. ožujka, mi, učenici sedmih razreda, u pratnji razrednica Katarine Pavelić, Katarine Popić, Barbare Biđin, Ankice Juranović i Sanje Premuž te učiteljice fizike Sanje Hmure Meić, posjetili smo Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu. U skupinama od po 30 učenika obišli smo dijelove stalnog postava Muzeja: Rudnik, Planetarij, Demonstracijski kabinet Nikole Tesle te Izložbu avionskih motora te motora s unutarnjim izgaranjem. 

Model rudnika ugljena i metala u prirodnoj veličini smješten je u podzemnim prostorima muzeja. U rudniku je bilo iznenađujuće toplo, a u planetariju smo uživali u noćnom prikazu zvjezdanog neba. Gledajući nebo, saznali smo puno toga o, primjerice, zvijezdi Sjevernjači – zvijezdi koja uvijek prikazuje sjever –  i zvijezdi Sirius – najsjajnijoj zvijezdi noćnog neba. Slušali smo predavanje i o drugim nebeskim tijelima i pojavama: o zviježđima Velika kola, Mala kola, Veliki medvjed, Mali medvjed, Zmaj, Rak, Blizanac, Vaga i slično.

U demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle s tribina smo slušali vodiča koji nam je prepričavao Teslin život, objašnjavao Tesline izume kao što su izum elektromotora izmjenične struje, visokofrekventne struje, bežični prijenos elektromagnetskih titraja, brod s daljinskim upravljanjem, model Tesline turbine i sličnih izuma. Na izložbi avionskih i drugih motora  vidjeli smo stare jugoslavenske avione, stare lokomotive i automobile, od kojih su neki i dan danas u funkciji, padobrane i podmornicu.

Nakon posjeta Muzeju imali smo četrdeset i pet minuta slobodnog u Avenue Mallu.  Izlet nam, bio je jako zanimljiv i poučan.  

Ema Blažinović i Marija Ravenšćak, 7. b


Osnovna škola Dugo Selo