2014-10-28 16:47:10

U ŠKOLSKOM POVRTNJAKU: Branje začinskoga bilja

Jučer, 21. listopada, posljednjeg u nizu iznadprosječno toplih i sunčanih dana za listopad, članice izvannastavne skupine Cvjećara i njihova voditeljica Sonja Grgac pobrali su začinsko bilje koje od proljeća krasi naš školski povrtnjak. Gredica začinskoga bilja sadrži ružmarin, origano, majčinu dušicu, vrijesak i bosiljak. Bilje su učenice spremile na sušenje.

Nakon sušenja, bilje ćemo spremati u posebne vrećice i bit će dostupno i učenicima. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako pripremiti začinsko bilje u kuhinji.

Grančice ružmarina idealne su za premazivanje ribe na roštilju, a mogu se koristiti i kao štapovi za ražnjiće. Vrlo je intenzivna okusa i mirisa i poznat je u mediteranskoj kuhinji. Najbolje se slaže s rajčicom, tikvicama, patlidžanom, krumpirom i gljivama.

Origano se najčešće stavlja na pizzu, ali je izvrstan i u juhi od rajčice ili šalši.

Majčina dušica jako je zdrava i najčešće se konzumira u obliku čaja. Kao začin dobro pristaje svim mesnim i ribljim jelima.

Vrijesak je također ljekovita biljka, od nje se radi med ili sirup. Može se koristiti u preljevima za salate jer je paprena okusa.

Bosiljak je zaštitni znak talijanske i mediteranske kuhinje i možete ga, gotovo kao i peršin, stavljati u razna jela. Osvježavajućeg je okusa.


Osnovna škola Dugo Selo