2014-10-28 16:47:10 U ŠKOLSKOM POVRTNJAKU: Branje začinskoga bilja Jučer, 21. listopada, posljednjeg u nizu iznadprosječno toplih i sunčanih dana za listopad, članice izvannastavne skupine Cvjećara i njihova voditeljica Sonja Grgac pobrali su začinsko bilje koje od proljeća krasi naš školski povrtnjak. Gredica začinskoga bilja sadrži ružmarin, origano, majčinu dušicu, vrijesak i bosiljak. Bilje su učenice spremile na sušenje. Nakon sušenja, bilje ćemo spremati u posebne vrećice i bit će dostupno i učenicima. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako pripremiti začinsko bilje u kuhinji. Grančice ružmarina idealne su za premazivanje ribe na roštilju, a mogu se koristiti i kao štapovi za ražnjiće. Vrlo je intenzivna okusa i mirisa i poznat je u mediteranskoj kuhinji. Najbolje se slaže s rajčicom, tikvicama, patlidžanom, krumpirom i gljivama. Origano se najčešće stavlja na pizzu, ali je izvrstan i u juhi od rajčice ili šalši. Majčina dušica jako je zdrava i najčešće se konzumira u obliku čaja. Kao začin dobro pristaje svim mesnim i ribljim jelima. Vrijesak je također ljekovita biljka, od nje se radi med ili sirup. Može se koristiti u preljevima za salate jer je paprena okusa. Bosiljak je zaštitni znak talijanske i mediteranske kuhinje i možete ga, gotovo kao i peršin, stavljati u razna jela. Osvježavajućeg je okusa.
|
Osnovna škola Dugo Selo |