preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

 

Vijesti

U PRIRODI: Učenici 4. d posjetili poljoprivredno gospodarstvo obitelji Cesar

U srijedu, 9. lipnja, učenici 4. d razreda s učiteljicom Marijanom Tečić i ravnateljicom Marom Mamuzom posjetili su obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo obitelji Cesar KAVIDO d.o.o. u Obedišću Ježevskom. Roditelji Domagoja Cesara, koji pohađa 4. d razred, srdačno su pozvali u posjet učenike kako bi im pokazali sve etape uzgoja povrća na poljima i u plastenicima, od sjetve, sustava zalijevanja pa sve do skladištenja i čuvanja povrća. U nastavku pročitajte opširne izvještaje učenika i pogledajte fotografije. 


Posjet poljoprivrednom gospodarstvu obitelji Cesar

U srijedu, 9. lipnja, moj razred i ja posjetili smo poljoprivredno gospodarstvo obitelji Cesar. Vidjeli smo kako se kapljicama vode zalijeva povrće u plastenicima i „rampu“ koja cijelom dužinom obuhvaća plastenik te služi za navodnjavanje. Prije stavljanja povrća u hladnu sobu, potrebno ga je oprati. Cijevi za zalijevanje povezane su s velikim „bazenom“ s vodom te se tako omogućava zalijevanje svake biljke. Dok voda „luta“ cijevima, ona postaje mlaka, odnosno malo toplija, što je dobro jer biljka doživi šok naglim zalijevanjem hladnom vodom.

Vidjeli smo pune redova polja kupusa, tikvica, kelja i salate, stroj za prskanje biljaka protiv nametnika i traktor koje je štihao. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo sastoji se od puno polja i plastenika gdje se uzgaja zdravo i domaće povrće. Vidjeli smo i veliki stroj za sijanje kojemu su potrebne gajbe s 206 rupica. Prvo se gajba napuni zemljom, probuše se rupice u koje se posije sjeme te se na to stavi materijal sličan piljevini. Gospodarstvo vode gospodin i gospođa Cesar, roditelji našeg prijatelja Domagoja Cesara iz  razreda. Njihova se firma zove KAVIDO.

Na kraju su nas počastili narescima, sirom, kruhom, grickalicama, slatkišima i sokom. Bilo mi je jako lijepo i željela bih ih još jednom posjetiti!

Kiara Šego, 4. d

 

Dan u poljoprivredi

U srijedu, 9. lipnja 2021., učenici 4. d razreda Osnovne škole Josipa Zorića posjetili su poljoprivredno gospodarstvo KAVIDO, čiji su vlasnici roditelji Domagoja Cesara iz 4. d razreda.

Na poljoprivrednom gospodarstvu dočekali su nas Domagojevi roditelji, majka Mira i otac Kruno. Objasnili su nam da su ime tvrtki dali po svojoj djeci Karlu, Viti i Domagoju. Domagojev otac odveo nas je u hladnjaču gdje se hladi salata kako bi ostala svježa. Također nas je odveo i u plastenik gdje se uzgaja salata. Objasnio nam je kako se salata sadi i kako se mora održavati kako bi bila svježa i ukusna.

Domagojeva mama odvela nas je do bazena u kojem se nalazi voda za zalijevanje. Gospođa Mira pokazala nam je kako se salata mora rezati kako bi bila što duže svježa i neoštećena. Svi smo se razveselili kada nam je rekla da salatu koju je ubrala šalje  restoran McDonald's jer upravo oni otkupljuju njihovu salatu.

Na poljoprivrednom gospodarstvu nalazi se još sadnica povrća. Neki učenici brali su tikvice dok su drugi lovili bubamare i igrali se s njima. Uhvatila sam bubamaru koja je imala šest crnih točkica na krilima što znači da je u tom trenutku imala šest godina.

Nakon zanimljive avanture na gospodarstvu Domagojevi roditelji počastili su nas ukusnom hranom, pršutom, sirom, salamom i sokom.

Kad smo se vratili u školu, bili smo umorni i iscrpljeni, ali i sretni jer smo proveli prekrasno jutro na svježem zraku s prekrasnim i vrijednim ljudima na poljoprivrednom gospodarstvu.

Franka Varga, 4. d

 

Posjet obiteljskom imanju Cesar (Poljoprivreda KAVIDO)

U srijedu, 9. lipnja, posjetili smo obiteljsko imanje Cesar. Gospodin i gospođa Cesar dočekali su nas na imanju te smo krenuli u obilazak. Imanje je ogromno. Prvo smo vidjeli plastenik s rajčicama. Gospodin Cesar pokazao nam je kako se biljke navodnjavaju. Zatim smo vidjeli kako se pomoću stroja sije salata. Stroj se prvo upali, a zatim se u njega stavljaju posebne palete s 206 rupica za salatu. Palete puni zemljom, a zatim buši rupicu u zemlji za posebno omotano sjeme salate kako bi se lakše sadilo. Nakon sadnje, salata ide u plastenike gdje se strojno zalijeva. Prskalice se polako pomiču puštajući vodu za zalijevanje.

Zaputili smo se u ogromno polje s puno većim glavicama salate no što rastu u plastenicima. Na gospodarstvu se uzgajaju razne vrste salata poput iceberg, matovilca i slično. Gospođa Cesar pokazala nam je kako se salata, koju šalju u McDonald's, čisti i priprema.

Vidjeli smo i jedan ogromni bazen s vodom dubine 16 metara. Voda u bazenu crpi se iz bunara, ali s obzirom na to da je bunarska voda jako hladna, voda u bazenu mora odstajati neko vrijeme kako bi se zagrijala. Tek je tada pogodna za zalijevanje biljaka i odlazi u sustav za navodnjavanje.

Vidjeli smo i polje luka. Luk smo kušali i meni nije bio ljut. Obišli smo polja tikvica, a Jana, Larisa i Kiara ubrale su po jednu. Na putu do drugog polja naišli smo na bubamare te se igrali s njima. Gospodin Cesar pokazao nam je kako se zemlja štiha strojno. Svratili smo kod njih i na zakusku. Nakon jela fotografirali smo se pred znakom „KAVIDO“. Priča o nastanku imena bila mi je jako zanimljiva. Gospodin i gospođa Cesar tako su ga nazvali po prva dva početna slova imena svojih sinova: Karla, Vita i Domagoja.

Barbara Tepeš, 4. d

 

Odlazak na imanje Cesarovih

U srijedu, 9. lipnja, moj 4. d razred krenuo je na imanje našeg prijatelja Domagoja Cesara u Obedišće Ježevsko gdje smo otputovali autobusom.

Na imanju smo upoznali Domagojeve roditelje i zatim krenuli u obilazak. Vidjeli smo gdje se hladi i ispire salata. Naučili smo da se salata drži na temperaturi od 3°C. Domagojevi roditelji pokazali su nam plastenike u kojima uzgajaju papriku i paradajz te kako se biljke zalijevaju. Također smo vidjeli stroj pomoću kojeg se sadi salata i traktor s prskalicom za zalijevanje. Naučili smo da postoji puno vrsta salata.

Domagojeva mama provela nas je kroz mnoga polja kelja, kupusa i tikvica. Vidjeli smo čak i divlju kamilicu. Pokazala nam je ogromni bazen u kojem se nalazi voda za zalijevanje povrća. Našli smo i male bubamare. Vidjeli smo Domagojevog tatu kako traktorom ore zemlju te krenuli na zakusku i osvježenje prije polaska kući. Oprali smo ruke, pojeli sendviče i popili sok. Zatim smo se oprostili od Domagojevih roditelja i fotografirali se. Sretno smo se vratili u Dugo Selo. Izlet je bio odličan i veselim se ići ponovno!

Vid Stolnik, 4. d

 

Posjet imanju KAVIDO

U srijedu, 9. lipnja, oko 8.15 sati učenici mog 4. d razreda, učiteljica Marijana Tečić i ravnateljica Mara Mamuza uputili smo se u Obedišće Ježevsko gdje su nas pozvali Domagojevi roditelji Mira i Kruno Cesar. Oni vode obiteljsku firmu KAVIDO kao je jedna od većih proizvođača povrća na području Zagrebačke županije.

Dočekali su nas gospođa Mira i gospodin Kruno te nas poveli u obilazak plastenika u kojima rastu razne vrste salata, rajčica, paprika i drugog povrća. Gospodin Kruno pokazao nam je kako se sadi i kako raste salata, a gospođa Mira kako se ona bere. Rekli su nam da njihova firma opskrbljuje Konzum i McDonald's salatom. Objasnili su nam da je prilikom berbe salate jako važno da listovi ne budu veliki te da ne smiju sadržavati nimalo tragova zemlje. Pokazali su nam veliki bazen i objasnili na kako iz njega vode posebne cijevi koje omogućavaju zalijevanje polja salate. Vidjeli smo polja na kojima raste kupus koji se ne smije previše zalijevati kako ne bi istrunuo. Vidjeli smo i polje mladog luka - čak smo ga i kušali!

Gospodin Kruno pokazao nam je kako se ore zemlja traktorom i plugom. Pokazao nam je i sadilicu za sadnju salate.

U povratku s polja otišli smo u zgradu imanja gdje su nas dočekali naresci, grickalice i sokovi. Pogostivši se, popričali smo i zahvalili ljubaznim domaćinima na gostoprimstvu.

Ovaj posjet svima će nam ostati u sjećanju jer je bio jako poučan i zanimljiv. Hvala obitelji Cesar!

Toma Jazvo, 4. dPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Krešo Urek   datum: 15. 6. 2021.

Roditeljski sastanci

2. a razred:

Utorak, 14. rujan, u 18.00 sati iza škole

2. c razred:

Srijeda, 15. rujan, u 18.45 sati, u učionici 12

2. e razred:

Ponedjeljak 13. rujan, u 18.45 sati, učionica 10

3. a razred:

Petak, 10. rujan, u 17.45 sati, učionica 22

3. c razred:

Srijeda, 15. rujan, u 18.00 sati, učionica 20

4. b razred:

Četvrtak, 16. rujan, u 18.45 sati, učionica 20

4. d razred;

Četvrtak 16. rujan, u 19 sati, učionica 22

5. c razred:

Ponedjeljak, 20. rujan, u 19.25 sati, učionica 3

5. d razred:

Ponedjeljak, 20. rujan, u 18.30 sati, učionica 14

6. a razred:

Četvrtak, 16. rujan u 18.30 sati, na školskom igralištu

6. b razred:

Ponedjeljak, 13. rujan, u  18.30 sati u dvorištu škole

6. c razred:

Srijeda, 15. rujan, u 18.30 sati na školskom igralištu

6. d razred:

Ponedjeljak, 13. rujan, u 18.30 sati, učionica 14

6. e razred:

Utorak, 14. rujan, u 18.30 sati iza škole

7. a razred:

Srijeda, 22. rujan, u 18.45 sati, učionica 7

7. b razred:

Ponedjeljak, 4. listopad, u 17.40 sati, učionica 2

7. d razred:

Srijeda, 22. rujan, u 18.45 sati, učionica 1

8. a razred:

Četvrtak, 16. rujan, u 18.30 sati iza škole

8. b razred:

Utorak, 14. rujan, u 18.30 sati, učionica 6

8. c razred:

Ponedjeljak, 13. rujan, u 18.00 sati ispred škole

8. d razred:

Ponedjeljak 13. rujan, u 18.30 sati ispred škole

8. e razred:

Srijeda, 15. rujan, u 18.30 sati iza škole


Školski dokumenti:


Kalendar rada škola

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Tražilica

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Kakva vam je bila ova školska godina?
Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 4. 2010.

Ukupno: 1127109
Ovaj mjesec: 6427
Ovaj tjedan: 455
Danas: 455
preskoči na navigaciju