preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

KAMO ZA VRIJEME ZIMSKIH PRAZNIKA: Dan otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice

piše: Emanuel Peponi Pintar, 5. a

Drugi dio zimskih praznika traje kratkih tjedan dana, no, uz dobro planiranje, u tih se nekoliko dana može puno toga obići, doživjeti i vidjeti. U našoj su školi bile organizirane sportske aktivnosti, a različitih je aktivnosti bilo i na drugim mjestima u gradu i okolici.

Jedna od zanimljivosti koja se održava baš u ovom razdoblju Dani su otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Tradicionalno se održavaju povodom Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice od 20. do 21. veljače i svake se godine organizira vođeni obilazak vrijedne građevine i njezinog sadržaja. Dani otvorenih vrata uvijek su posvećeni nekom događaju ili liku, a ove je godine to bio Marko Marulić jer je Vlada Republike Hrvatske godinu proglasila Marulićevom godinom povodom 500. obljetnice smrti ovog našeg velikana hrvatske pisane riječi.


 

Povijest najveće hrvatske knjižnice dulja je od četiri stoljeća otkad prikuplja i čuva svako pisano djelo ikada izdano u našoj državi što u brojkama iznosi više od 3 milijuna knjiga, a u kilometrima više od 150 kada bismo krenuli slagati knjige jednu uz drugu.

Sadržaj knjižnice se povećavao i selio kroz nekoliko građevina, a u sadašnjoj je od 1995. godine. Izgradnja zgrade Nacionalne knjižnice započela je 1988., a trajala je više od sedam godina ometana ratom u našoj domovini.

Osim knjiga  NSK čuva zbirke muzikalija i audiomaterijala, grafičku zbirku, zemljopisne karte i atlasu, zbirke magistarskih i doktorskih radova sa hrvatskih sveučilišta, službene publikacije, bogatu Zbirku starih i rijetkih knjiga kao i rukopisa među kojima prijepis Vinodolskoga zakona, Mavrov brevijar, Petrisov zbornik, Vrbnički statut i dr. U ovom se obilasku govori o svemu tome, obilaze se zbirke i moguće ih je vidjeti iz najveće blizine, čak i pažljivo dodirnuti. S obzirom na temu ovogodišnjih Dana otvorenih vrata u Zbirci zemljovida i atlasa izložene su stare karte rodnog Marulićevog grada Splita, a u Grafičkoj zbirci djela koja su nekom svojom temom vezana za taj grad. Zbirka muzikalija i audiomaterijala povezala je dvije važne obljetnice: osim Marulićeve tu je predstavljen istaknuti hrvatski skladatelj Blagoja Bersa povodom 90. obljetnice smrti, a mogle su se vidjeti i stare ploče izrađene od šelaha.

 

O svemu brine oko 300 ljudi od čega je 150 knjižničara, a ostali su zaposlenici različitih struka, posvećeni brizi o ovim starinama i vrijednostima kao što su zaštitari, vatrogasci, restauratori, grafičari i mnogi drugi.

U prostorijama knjižnice vodi se računa o temperature i vlazi kako bi knjige i ostala građa bili zaštićeni, a najvrjednija se djela čuvaju u sefu i moguće ih je vidjeti samo uz najavu. S obzirom na temu ovogodišnjih Dana otvorenih vrata, kao jedan od najznačajnijih izložaka predstavljen je rukopis najstarijeg hrvatskog epa Judita iz 1522.godine. Moglo se vidjeti kako je rukopis potpisao obiteljskim prezimenom Pecenić.

Bogatstvo ostavštine i naše kulture ovdje blistaju i osjećaj boravka u tako posebnom mjestu ispunjavaju ponosom i poštovanjem. Raspiruju želju za istraživanjem i znanjima, a moja je pomisao na kraju svake ture bila kako jedva čekam da se vratim i učim.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Mijatović   datum: 8. 3. 2024.

POPIS UDŽBENIKA

UPISI

UPISI U PRVI RAZRED

2024./2025.Roditeljski sastanci

5. a razred:

četvrtak, 18. 4., u 19.15 sati u učionici broj 7.

5. b razred:

četvrtak, 18. 4., u 17.40 sati u učionici broj 14.


 

 

 

  Školski dokumenti:


Defibrilator


Kalendar rada škola

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Tražilica

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Kakva vam je bila ova školska godina?
Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 4. 2010.

Ukupno: 1374330
Ovaj mjesec: 4949
Ovaj tjedan: 1561
Danas: 178
preskoči na navigaciju